Pärgröt med fläsk
2013-09-05 | 12:20:00
En av mina absoluta favoriträtter som jag haft sedan jag varit liten är "pärgröt med fläsk".
Mormor har alltid lagat det till oss barnbarn och det är en stor tradition i just Järvsö, Hälsingland (där vi kommer ifrån) att äta pärgröt. En riktig nostalgi-rätt med andra ord!
Mormor har alltid lagat det till oss barnbarn och det är en stor tradition i just Järvsö, Hälsingland (där vi kommer ifrån) att äta pärgröt. En riktig nostalgi-rätt med andra ord!
Men jag tycker att ni skall testa! Det är underbart gott och superenkelt!
Du behöver:
Salt
20 st mandelpotatisar
1,5 l röd mjölk (fetaste mjölken)
Rimmat sidfläsk
4-5 msk vetemjöl
Gör såhär:
Koka upp mandelpotatisen och skala den sedan. Därefter mosar/klämmer du potatisen och rör ner i den varma upphettade mjölken. Var noga med att röra om!
När "gröten" börjat puttra skall du röra ner vetemjölet. Därefter saltar du (tag minst 3 tsk, annars får gröten inte den rätta smaken). Konsistensen skall vara tunnflytande - som gröt, och inte som mos!
Till detta steker du rimmat sidfläsk. Ringla gärna över lite av stekfettet på gröten innan servering!
Mums
Kommentarer
Trackback